Συνοπτικό βιογραφικό
Ο ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΜΑΡΙΝΗΣ είναι γλωσσολόγος, με ερευνητικά ενδιαφέροντα που αφορούν την μορφολογία, τα κλιτικά συστήματα και τη γλωσσική επαφή, ιδίως στις νεοελληνικές διαλέκτους και τα ελληνικά της Κάτω Ιταλίας.
Αυτή τη στιγμή είναι υπότροφος ερευνητής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Washington DC & Ναύπλιο) του Πανεπιστημίου Harvard, υλοποιώντας αυτόνομα το πρόγραμμα GreDIS, στο οποίο εξετάζει την εξέλιξη της ονοματικής κλίσης στην συγχρονία και την διαχρονία της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο The Ohio State University όπου, σε συνεργασία με τον Brian D. Joseph, υλοποιεί το πρόγραμμα LaViN Project για τη συγχρονική και διαχρονική μελέτη της γλώσσας του ελληνικού τύπου. Στην Κορινθία, τα τελευταία χρόνια, με τον ΓΛΟΜΙΛ(ο), εφαρμόζει πρακτικές δημόσιας εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας στην επιστήμη του, ευαισθητοποιώντας μαθητές και εμπλέκοντάς τους ενεργά στη διαδικασία διάσωσης, καταγραφής και ψηφιοποίησης της διαλεκτικής ποικιλότητας της Κορινθίας.
Το ερευνητικό του έργο φιλοξενείται σε κορυφαία διεθνή περιοδικά, μεταξύ αυτών τα Folia Linguistica, Journal of Greek Linguistics, και Transactions of the Philological Society, και ανακοινώνεται σε εξειδικευμένα συνέδρια σε όλον τον κόσμο καλύπτοντας ζητήματα ελληνικής κλιτικής τυπολογίας, γλωσσικής επαφής και μορφοφωνολογικής ποικιλίας. Ανάμεσα στις συμβολές του ξεχωρίζουν η έννοια της αντιελλειμματικότητας στην κλιτική μορφολογία και η πρόταση της Ειδικής Τοπωνυμικής Μορφολογίας. Επιπλέον, συμμετέχει ως βασικός συντάκτης μορφολογικών λημμάτων στην επικείμενη Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Γλώσσας και Γλωσσολογίας (Brill).
Έχει διατελέσει ερευνητής και διδάσκων σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είναι διδάκτορας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με υποτροφίες του ΙΚΥ και του ΕΛΙΔΕΚ.
Τελευταία ενημέρωση: Ιούλιος 2025